13 Mayıs 2010 Perşembe

John "Cooper"dan minik bir efsane (!!)

John Cooper kimdir muhtemelen artık tahmin etmişsinizdir. Kendisi sokaklarda gördüğünüz bu minik canavarın yaratıcısı. Herkesin favori arabası değildir bir Mini ama herkesin hayatının bir döneminde sahip olmak istediği bir arabadır. Sınıfına göre pahalı olmasının yanında çoğu açından geride kalan birçok özelliğide mevcut, ama Mini başkadır, nedensiz evet ama bu ufaklık "Olgun Oyuncakların" en babasıdır.
Cooper'a bir röportajında nasıl hatırlanmak istersiniz diye sorulduğunda, "Motor sporları mühendisi olarak." cevabını vermiştir. Cooper Car Company'de zaten bu sebepten doğmuştur. 1946 yılında yarış arabaları üretmek için babası ile beraber kurduğu şirket, John Cooper'ın ilk yarış arabası Cooper 500'ı üretmesiyle resmi olarak piyasaya adım atmıştır. İlerleyen yıllarda Mini'nin yarış parkurlarındaki potansiyelini keşfeden Cooper bu modeli geliştirerek tarihin ilk Mini Cooper'ını üretiyor 1961 senesinde. Takip eden senelerde araç birçok başarıya imza atarak şirketin en gözde modellerinden biri haline geliyor.
Cooper'ın ölümünden önce Mini markası BMW tarafından tescillendiriliyor ve yüksek performanslı binek araçları olarak üretime başlanıyor. John ve oğlu Mike Cooper BMW'de danışman olarak bu küçümen performans canavarı için çalışmalara başlıyor ve Mini Cooperlar sokaklara çıkmaya başlıyor.
Sonuç ise onca yıldan sonra bile insanları heycanlandırabilecek modellerde otomobiller üretebilen bir ekip. Baştada söledim Mini favori aracınızı olmaya bilir, ama karizması, kısa boylu ve komik olması, şirin olması ve kızların tamamının bu arabaya dibinin düşmesi inkar edilemeyecek bir gerçektir. İşte bu yüzden herkesin hayalinde bir sebepten bir Mini vardır. Merak edenler için 20.000-38.000 euro arasında değişiyor bu ufaklığın fiyatları.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails